Ciekawostki
Mascarpone
Mascarpone pochodzi z Lombardii, z północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały rok. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie wytwarza się go z mleka a ze śmietanki. Najpierw należy odwirować mleko, a uzyskaną w ten sposób śmietankę podgrzać do temperatury ok. 90 stopni C. Następnie powoli się ją zakwasza, najczęściej kwaskiem cytrynowym. Gęstą masę odsącza się z serwatki. W tym czasie ser szybko dojrzewa. Gotowy mascarpone ma gęstą konsystencję, jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki, śmietankowy w smaku.
Białe sery powstają z mleka
Białe sery powstają z mleka. Najpopularniejszym białym serem jest po prostu ser twarogowy zwany twarogiem. Powstaje on z ukwaszonego mleka poddanego procesowi podgrzewania, podczas którego powstaje skrzep. Następnie po ostudzeniu odlewa się oddzieloną serwatkę, a ze skrzepu powstaje twaróg. Homogenizowane sery powstają poprzez oddzielenie skrzepu mleka od serwatki metodą wirówkową. Dzięki temu masa twarogowa jest mocno rozbita i nie ma wyraźnych grudek. Następnie miesza się ją z pasteryzowaną śmietanką i ewentualnie dodatkami smakowymi. Ser twarogowy jest pyszny sam, jako dodatek do pieczywa, a także jest bardzo inspirującym produktem, dzięki któremu można wyczarować kulinarne cuda i wcale nie jest to trudne.
Sery to bogate źródło wielu składników odżywczych
Sery to bogate źródło wielu składników odżywczych. Tak jak mleko - dostarczają białko, wapń, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, ale w około 10-krotnie większej ilości. Tak naprawdę są źródłem bardzo wielu składników odżywczych z wyjątkiem błonnika i witaminy C, dlatego dobrze jest podawać je z owocami bądź warzywami. Oczywiście są również źródłem tłuszczu, ale w racjonalnej diecie nie należy dążyć do eliminacji tłuszczu a raczej zadbać o jego jakość. Na korzyść serów przemawia również fakt, że wysokiej jakości sery dojrzewające nie zawierają laktozy, lub zawierają jej śladowe ilości. Jest to produkt mleczny, z którego nie muszą rezygnować osoby z nietolerancją laktozy. Jedząc ser żółty zapobiegamy osteoporozie i utrzymujemy właściwe pH w ustach.”
Historia masła
Masło jest wytwarzane już blisko od 3,5 tysiąca lat p.n.e. Pierwszymi, którzy je wytwarzali, były koczownicze ludy z euroazjatyckich równin. Wiadomo że plemiona te ubijały masło w specjalnie do tego przeznaczonych maselnicach. Kolejna wzmianka dotycząca masła powstała 2000 lat później, kiedy to egipski korsarz z czasów XVIII Dynastii zapisał w swoich pamiętnikach, iż podczas jednej z biesiad z wodzem Beduinów zamieszkujących północno-wschodni Synaj, poczęstowano go różnego rodzaju serami i produktem przypominającym dzisiejsze masło. Niejaki Solon (638–559 p.n.e.) odwołuje się do „dziwnego tłuszczu” otrzymywanego w wyniku wytrząsania mleka, a Herodot (484–424 p.n.e.) opisuje sposób otrzymywania przez Scytów masła z mleka kobylego. O wyrobie masła z mleka krowiego pisał także Hipokrates (460–377 p n.e.), a sposób otrzymywania masła opisany jest również w Starym Testamencie w Księdze Przysłów. Z badań archeologów wynika, że metodę otrzymywania masła z mleka znali także Celtowie, Wikingowie i Normanowie, Hindusi, Izraelici, Arabowie, Egipcjanie i Persowie. Źródło: http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/251/3/maslo-margaryna/
Sery pleśniowe
Sery pleśniowe są znakomitym źródłem wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. We Francji te wykwintne sery są podawane dzieciom już w pierwszym roku życia. Sery te są również bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach). Wszystkie sery są również bogate w potas i sód - najważniejsze dla naszego organizmu elektrolity, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego. Źródło: http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art113,-sery-plesniowe-czy-sa-zdrowe-.html
Twarogowe emilki chude
Białe sery są lekkostrawne, więc doskonale sprawdzają się w posiłkach dietetycznych. Wynika to z procesu rozkładania laktozy na kwas mlekowy, który jest bardzo łatwo przyswajalny nawet przez małe dzieci.
Twarogowe sery Emilka – tłuste
Ser twarogowy jest znacznie mniej kaloryczny niż ser żółty, dostarcza dużo białka, ale niewiele cennego wapnia. Wapń podczas produkcji w 80% zostaje w serwatce. Dlatego w serach twarogowych jest ponad dziesięciokrotnie mniej wapnia niż np. w serach żółtych.
Dziury w serze
Co jest wewnątrz dziury w serze? Dwutlenek węgla. Wydzielany jest przez bakterie żywiące się kwasem mlekowym. Dawniej próbowano tak wytwarzać ser, aby dziur było jak najmniej. Uważano bowiem, że jest to wada produktu. Ser był wówczas sprzedawany nie na wagę ale na sztuki. Taki, który miał w środku dużo dziur był uważany przez kupującego za oszukany.
Ciekawostka Havarti
Havarti, zwany też duńskim tylżyckim, to rodzaj sera z krowiego mleka, produkowanego w Danii. Nazwa pochodzi od farmy, na której zaczęła go produkować Hanne Nielsen. Wytwarzanie sera było pasją Hanne. Rozmaite receptury poznawała podróżując po całym świecie. Po powrocie do Danii, w wyniku eksperymentów z różnymi technikami serowarskimi, powstał Havarti, który jest dziś najpopularniejszym serem w tym kraju.
Ciekawostka – historia serów Maasdamer
Czy wiesz, że pierwsze sery wytwarzano już 7 tysięcy lat temu na terenie dzisiejszych Kujaw? Nasi przodkowie używali do tego celu charakterystycznie dziurkowanych naczyń sitowatych. Umiejętność przetwarzania mleka na sery była bardzo cenną umiejętnością – pozwalała na dłuższe przechowywanie produktu mlecznego, a przecież w świecie bez lodówek i pasteryzacji mleko psuło się bardzo szybko. Ale również, co bardziej istotne, podczas przetwarzania mleka spadała zawartość laktozy. Większość ówczesnych dorosłych ludzi nie była w stanie jej trawić i spożywanie mleka powodowało dolegliwości żołądkowe. Neolityczny ser przypominał współczesną mozzarellę.
Ciekawostka Ser Gouda
Do wyprodukowania 1 kilograma sera potrzebne jest 10-12 litrów mleka. Przeciętnie zjadamy ok. 1 kilograma sera żółtego miesięcznie.
Ciekawostka Edamski
Sery zawierają tyrozynę – aminokwas, który korzystnie oddziałuje na samopoczucie oraz eliminuje zmęczenie i stres. Niedobór tyrozyny wpływa na obniżenie poziomu dopaminy a niski poziom dopaminy jest jednym z czynników depresji. Sery wspomagają wydzielanie serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Nie tylko czekolada pomaga podnieść nastrój i poprawić humor. Zdrowa, pyszna i pełnowartościowa przekąska serowa będzie równie skuteczna.