Mlekoma - sery, twarogi, masło - najwyższa jakość, świeży, pyszny smak.

Produkty

Havarti

ser havarti mlekoma 150 g

Havarti to pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego na bazie receptury z Danii. Ma pikantny smak, maślany zapach oraz dużą ilość nieregularnych, małych oczek...

ZOBACZ

Maasdamer

Ser maasdamer plastry 150 g

Maasdamer to pełnotłusty, półtwardy ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura powstała w Holandii na początku lat 90 XX wieku...

ZOBACZ

Gouda

Ser żółty Gouda 150 g

Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni.

ZOBACZ

Edamski

Ser żółty Edamski 150g

Edamski to półtwardy tłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego, o delikatnym, słodkawym, łagodnym smaku. Jego miąższ jest elastyczny z nielicznymi owalnymi, regularnymi ...

ZOBACZ

Cheddar

Ser Cheddar w porcji 300g

Cheddar to ser dojrzewający podpuszczkowy typu angielskiego, z mleka krowiego. Ma ostry, lekko pikantny smak, jasną, naturalną barwę, lekko twardą, kruchą konsystencję.

ZOBACZ

Havarti

Ser Havarti w porcji 300 g

Havarti to pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego na bazie receptury z Danii. Ma pikantny smak, maślany zapach oraz dużą ilość nieregularnych, małych oczek...

ZOBACZ

Maasdamer

Ser Maasdamer w porcji 300g

Maasdamer to pełnotłusty, półtwardy ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura powstała w Holandii na początku lat 90 XX wieku...

ZOBACZ

Gouda

Ser Gouda w porcji 300 g

Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni.

ZOBACZ

Edamski

Ser edamski w porcji 300g

Edamski to półtwardy tłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego, o delikatnym, słodkawym, łagodnym smaku. Jego miąższ jest elastyczny z nielicznymi owalnymi, regularnymi ...

ZOBACZ

Ser Salami Ser dojrzewający w formie walca ok. 1,2 kg

Ser Salami, pyszny ser o sprężystej konsystencji, jasno kremowej barwie o łagodnym, lekko kwaskowym i lekko pikantnym smaku.

ZOBACZ

Mozzarella blok ok 2,5 kg ser niedojrzewający półtłusty

ser mozzarella w bloku

Mozzarella to tłusty ser niedojrzewający, elastyczny, włóknisty, po obróbce cieplnej ciągliwy.

ZOBACZ

Havarti

Ser havarti w bloku 3kg

Havarti to pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego na bazie receptury z Danii. Ma pikantny smak, maślany zapach oraz dużą ilość nieregularnych, małych oczek...

ZOBACZ

Maasdamer

Ser Maasdamer w bloku 3kg

Maasdamer to pełnotłusty, półtwardy ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura powstała w Holandii na początku lat 90 XX wieku...

ZOBACZ

Gouda

Ser Gouda w bloku 3kg

Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni.

ZOBACZ

Edamski

Ser Edamski w bloku 3 kg

Edamski to półtwardy tłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego, o delikatnym, słodkawym, łagodnym smaku. Jego miąższ jest elastyczny z nielicznymi owalnymi, regularnymi ...

ZOBACZ
Facebook
Krowa - mlekoma
x

Nie byłoby sera gdyby nie krowy!

zobacz Strzałka
x

Nie byłoby sera gdyby nie krowy!

Wszyscy znamy te miłe, spokojne zwierzęta. Cierpliwie przeżuwają świeżą trawę od świtu do zmierzchu, spoglądają czarnymi oczami spod długich rzęs i żuuuują… a wieczorem oddają pyszne mleko. Trudno się dziwić, że ludzie darzą je prawdziwą sympatią. Najbardziej malowniczym przejawem tej sympatii jest Parada Krów (Cow Parade). Jest to plenerowa wystawa sztuki współczesnej organizowana w miastach na całym świecie. Model krowy przygotował w 1998 Pascal Knapp i przedstawia on krowę mleczną rasy Brown Swiss w jej rzeczywistej wielkości. Waga rzeźby to około 60 kg. Są one malowane i dowolnie modyfikowane przez miejscowych artystów, a także przez dzieci. Po zakończeniu wystaw część krów pozostaje u sponsorów, ale większość jest licytowana na aukcjach, zaś dochód zostaje przekazany miejscowym organizacjom charytatywnym. Na pytanie dlaczego akurat krowy, organizatorzy odpowiadają, że te zwierzęta są ogólnie lubiane, a nikt nie spodziewa się ich spotkać w środku wielkiego miasta.

Pierwsza Parada Krów odbyła się w 1998 roku w Zurychu i od tamtej pory zawitała do ponad dwudziestu miast. W czerwcu 2005 kolorowe krowy zawitały do Warszawy. 60 rzeźb na trzy miesiące stanęło w centrum miasta. Jedna z krów o wdzięcznej nazwie Dorożka, namalowana przez dzieci z Domu Kultury „Dorożkarnia” zdobi do dziś budynek firmy Mlekoma.

krówka mlekoma