Mascarpone


Składniki:
- 6 białek
- szklanka cukru pudru
- 500 g (dwa opakowania) sera Mascarpone Mlekoma
- szklanka śmietanki 30 – 36%
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kakao
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną masę z połową cukru pudru. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równe kleksy z piany w sporych odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezy przez ok. 30 min., tak aby były kruche z zewnątrz, ale żeby się nie przypaliły. Ubijamy śmietankę z resztą cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli mascarpone i delikatnie miksujemy aż masy się połączą i nabiorą jednolitej konsystencji. Kawę rozpuszczamy w odrobinie wody i wlewamy do kremu. Mieszamy.
Na wystudzone beziki nakładamy krem, przykrywamy drugą bezą, dekorujemy kremem, posypujemy kakao.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: