Masło Greeners


Składniki:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 kostka (200 g) masła irlandzkiego Greeners
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym na gładką, puszystą masę, zmiksować z jajkiem. Dosypać mąkę, sodę i cynamon. Wyrobić ciasto (może się kleić do rąk), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (ok. 2 godz.).
Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawamy ciasteczka foremkami. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z nagrzanym do 180 °C piekarniku z termoobiegiem przez 8-10 minut, aż ciasteczka się zrumienią.
Ostudzone dekorujemy obsypując cukrem pudrem, lub polewając lukrem. Lukier przyrządzamy z cukry pudru i kilku kropel soku z cytryny.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: