
Składniki:
- 250 g chudego serka Emilki 0%
- 750 g gęstego jogurtu naturalnego
- 20 g żelatyny
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
- 30 g cukru brzozowego, stewii lub miodu (jeśli ser jest kwaskowytrzeba dodać więcej)
- 30-40 dag świeżych truskawek (lub innych sezonowych owoców)
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.
Serek Emilki chudy miksuj z cukrem lub miodem około 2-3 minut. Następnie dolewaj jogurt cały czas miksując. Jeśli masa jogurtowa jest mało słodka – możesz odrobinę dosłodzić.
Żelatynę wsyp do około 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie rozpuść. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj parę łyżek masy serowej i wymieszaj by wyrównać temperaturę.
Żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy serowej cały czas miksując.
Masę wylej do tortownicy o średnicy ok. 20 cm i odstaw do lodówki. Gdy masa serowa stężeje poukładaj na niej pokrojone w plastry truskawki i zalej tężejącą galaretką truskawkową.
1 porcja (100 g) zawiera średnio 135 kcal
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: