
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- ¼ kostki masła
- 50 ml mleka
- 500 g sera twarogowego Emilki
- 75 g suszonej żurawiny
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą na około godzinę przed pieczeniem, odsączamy. Roztapiamy w rondelku masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Miksujemy ser twarogowy Emilki z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i masłem. Stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem. Wsypujemy żurawinę do ciasta i delikatnie mieszamy. Nakładamy łyżką ciasto do papilotek i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 ˚C. Gotowe muffinki można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem albo polewą czekoladową.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: