Edamski


Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- łyżka zimnej wody
- 150 g zimnego masła Greeners
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 1/2 małej cukinii
- 1 żółta papryka
- kilka koktajlowych pomidorków
- kilka różyczek z brokuła
- garść płatków migdałowych
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 200 g startego sera Edamskiego z Mlekomy
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
Przygotowanie
Masło siekamy, mieszamy z mąką, dodajemy całe jajko, łyżkę zimnej wody i łyżeczkę soli. Wyrabiamy szybko ciasto i odkładamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie kroimy warzywa w grubą kostkę, różyczki brokuła dzielimy na małe części. Ścieramy ser Edamski i mieszamy go ze śmietaną, jajkiem, odrobiną gałki muszkatołowej, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Migdały prażymy na patelni. Małe formy do tartinek smarujemy masłem i delikatnie sypiemy mąką, wylepiamy ciastem. Ciasto trzeba ponakłuwać widelcem. Podpiekamy tartinki ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, następnie wykładamy warzywa, zalewamy przygotowaną masą serową, posypujemy migdałami. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Podajemy na ciepło, zjadamy i chcemy jeszcze...
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: