Mascarpone


Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sodki
- 2 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 100 g rozpuszczonego masła Greeners Mlekoma
- 1 jajko
- 250 g (1 opakowanie) Mascarpone Mlekoma
- 100 ml śmietanki 30 – 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- wiśnie kandyzowane
Przygotowanie
Mąkę, proszek, cukier, sodkę, kakao mieszamy razem. W drugim naczyniu mieszamy mleko, masło, jajko. Mieszamy z suchymi składnikami. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Kiedy masa jest jednolita wypełniamy nią papilotki do połowy wysokości. Powinno wyjść około 15 babeczek. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni C. Muffinki pieczemy 15-20 minut. W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Wstawiamy na chwilą do lodówki. Kiedy babeczki wystygną dekorujemy każdą kremem i wisienką, można posypać wiórkami z czekolady.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: