
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- opakowanie sera Emilki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szklanka umytych owoców np. jagód, borówek, malin, truskawek pokrojonych w cząstki.
- polewa: 1 łyżka wody, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżka kakao.
Przygotowanie
Mleko i wodę wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jaja i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno spływać z łyżki, zostawiając na niej cienką warstwę. Przed smażeniem dolewamy olej i mieszamy. Smażymy cienkie placki z obu stron.
Serek Emilki mieszamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. W małym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła dodając wodę cukier i kakao. Nie dopuszczamy do zagotowania. Podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier się rozpuści.
Naleśniki smarujemy serkiem, posypujemy owocami i składamy w trójkąt. Polewamy polewą i podajemy natychmiast :)
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: