Gouda


Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 1 średni brokuł lub paczka mrożonych różyczek brokułu
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka odsączonych z zalewy suszonych pomidorów
- 100 g startego sera Gouda Mlekoma
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta chili
Przygotowanie
Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy 5 min. Kroimy drobno czosnek i suszone pomidory. Podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy papryką i chili. Dodajemy odcedzone brokuły. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron, najlepiej w wodzie po brokułach. Po ugotowaniu odlewamy pół kubka wody, odcedzamy makaron. Wodę i makaron dodajemy do warzyw i gotujemy jeszcze przez chwilę. Posypujemy startym serem Gouda Mlekoma i ewentyalnie świeżzo mielonym pieprzem.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: