Maasdamer


Składniki:
- Opakowanie sera Maasdamer Mlekoma 150 g w plastrach
- Pół paczki ulubionego makaronu penne
- Kubek śmietany 18% 200 g
- 100 g serka topionego z ziołami
- Pęczek natki pietruszki
- Świeża bazylia
- Sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- Duża pierś z kurczaka
- Olej, woda
Inne przepisy:
Przygotowanie
Makaron gotujemy i odcedzamy. Do śmietany dodajemy odrobinę wody (ok 1/3 szklanki), posiekaną natkę z pietruszki i listki bazylii, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Mięso kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonego kurczaka wlewamy śmietanę z ziołami i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści i połączy ze śmietaną. Na koniec dodajemy drobno pokrojony Maasdamer. Kiedy sos nabierze jednolitej konsystencji wrzucamy makaron i chwilę mieszamy tak aby był gorący. Podajemy udekorowany listkami bazylii.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: