Gouda


Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 5 dkg świeżych drożdży
- pół łyżki soli
- pół łyżeczki cukru
Dodatki – takie jakie lubisz, np.:
- puszka pomidorów do pizzy
- kilka oliwek
- kilka plastrów salami
- mała cebula pokrojona w piórka
- kostka sera GOUDA MLEKOMA
- oregano, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
W dużej misce, w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną mąki, z solą i cukrem. Po kilku minutach wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Zostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Rozkładamy ciasto w formie do pizzy. Pomidory mieszamy z przyprawami i rozprowadzamy na cieście. Ścieramy ser i rozsypujemy go na pizzy. Na wierzch kładziemy ulubione dodatki. W maksymalnie nagrzanym piekarniku pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez ok. 10 minut, aż spód pizzy będzie chrupiący i zarumieniony. Podajemy z ulubionymi sosami. Można udekorować świeżą bazylią lub rukolą.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: