
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- Łyżka musztardy
- 25 g masła
- Pęczek natki pietruszki
- 200 g sera cheddar
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietany kremówki
- Ziarna słonecznika i dyni
Przygotowanie
Mąkę, sól, musztardę utrzeć z masłem, dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser Cheddar. Ubić białko jajka, dodać mleko i śmietankę, połączyć wszystkie składniki. Wyrobić krótko na blacie podsypując mąką, rozwałkować na grubość ok. 3 cm i wyciąć kółka szklanką. Żółtko rozmieszać z odrobiną wody. Scony ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać ziarnami. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 ˚C.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: