Mascarpone


Składniki:
- 1/2 opakowania Emilek (250 g)
- 250 g Mascarpone
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
- kieliszek octu lub łyżka spirytusu
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Ser Emilki i Mascarpone ucieramy z jajkami i cukrem. Mąkę mieszamy z sodką, proszkiem do pieczenia i solą, wsypujemy do masy serowej. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Olej rozgrzać w głębokim garnku lub we frytownicy (180 ˚C). Nakładać małe porcje ciasta łyżką zanurzoną w oleju (żeby ciasto nie przywierało). Pączki ładnie rosną, więc trzeba pamiętać, żeby zostawić im trochę miejsca :) Smażyć ok 2 minut na złoty kolor i po tym czasie odwrócić pączki na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Gotowe pączki odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem. I co? Pyszne, prawda?
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: