Mlekoma - sery, twarogi, masło - najwyższa jakość, świeży, pyszny smak.

Przepisy

Zapiekanka z fasolki szparagowej z serem Gouda

Zapiekanka z fasolki szparagowej z serem Gouda
Produkt:

Zapiekanka z fasolki szparagowej z serem Gouda

Inne Przepisy z:

GoudaZOBACZ

Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni.

Zupa krem z selera z serowym chipsem z sera Cheddar

Zupa krem z selera z serowym chipsem
Produkt:

Zupa krem z selera z serowym chipsem

Inne Przepisy z:

ZOBACZ

Pizza

Pizza
Produkt:

Pizza

Inne Przepisy z:

GoudaZOBACZ

Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni.

Penne z brokułami i serem gouda

Penne z brokułami i serem gouda
Produkt:

Penne z brokułami i serem gouda

Inne Przepisy z:

GoudaZOBACZ

Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni.

Mini-tarta z warzywami i serem Edamskim

Mini-tarta z warzywami i serem Edamskim
Produkt:

Mini-tarta z warzywami i serem Edamskim

Inne Przepisy z:

EdamskiZOBACZ

Edamski to półtwardy tłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego, o delikatnym, słodkawym, łagodnym smaku. Jego miąższ jest elastyczny z nielicznymi owalnymi, regularnymi ...

Suflet serowy z Havarti

Suflet serowy z serem Havarti
Produkt:

Suflet serowy z serem Havarti

Inne Przepisy z:

HavartiZOBACZ

Havarti to pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego na bazie receptury z Danii. Ma pikantny smak, maślany zapach oraz dużą ilość nieregularnych, małych oczek...

Scones z cheddarem - Popołudniowa herbatka z Mlekomą

Scones z cheddarem
Produkt:

Scones z cheddarem

Inne Przepisy z:

ZOBACZ

Zielona zupa na Obiad z Mlekomą

Zielona zupa na Obiad z Mlekomą
Produkt:

Zielona zupa na Obiad z Mlekomą

Inne Przepisy z:

HavartiZOBACZ

Havarti to pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego na bazie receptury z Danii. Ma pikantny smak, maślany zapach oraz dużą ilość nieregularnych, małych oczek...

Penne z kurczakiem w sosie z serowym na Kolację z Mlekomą

Penne z kurczakiem w sosie z serowym na Kolację z Mlekomą
Produkt:

Penne z kurczakiem w sosie z serowym na Kolację z Mlekomą

Inne Przepisy z:

MaasdamerZOBACZ

Maasdamer to pełnotłusty, półtwardy ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura powstała w Holandii na początku lat 90 XX wieku...

Serowa Sałatka na Drugie Śniadanie z Mlekomą

Serowa Sałatka na Drugie Śniadanie z Mlekomą
Produkt:

Serowa Sałatka na Drugie Śniadanie z Mlekomą

Inne Przepisy z:

GoudaZOBACZ

Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Dojrzewa ok. 6 tygodni.

Kolorowe Roladki na Śniadanie z Mlekomą

Kolorowe Roladki na Śniadanie z Mlekomą
Produkt:

Kolorowe Roladki na Śniadanie z Mlekomą

Inne Przepisy z:

EdamskiZOBACZ

Edamski to półtwardy tłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego, o delikatnym, słodkawym, łagodnym smaku. Jego miąższ jest elastyczny z nielicznymi owalnymi, regularnymi ...

Facebook
Krowa - mlekoma
x

Nie byłoby sera gdyby nie krowy!

zobacz Strzałka
x

Nie byłoby sera gdyby nie krowy!

Wszyscy znamy te miłe, spokojne zwierzęta. Cierpliwie przeżuwają świeżą trawę od świtu do zmierzchu, spoglądają czarnymi oczami spod długich rzęs i żuuuują… a wieczorem oddają pyszne mleko. Trudno się dziwić, że ludzie darzą je prawdziwą sympatią. Najbardziej malowniczym przejawem tej sympatii jest Parada Krów (Cow Parade). Jest to plenerowa wystawa sztuki współczesnej organizowana w miastach na całym świecie. Model krowy przygotował w 1998 Pascal Knapp i przedstawia on krowę mleczną rasy Brown Swiss w jej rzeczywistej wielkości. Waga rzeźby to około 60 kg. Są one malowane i dowolnie modyfikowane przez miejscowych artystów, a także przez dzieci. Po zakończeniu wystaw część krów pozostaje u sponsorów, ale większość jest licytowana na aukcjach, zaś dochód zostaje przekazany miejscowym organizacjom charytatywnym. Na pytanie dlaczego akurat krowy, organizatorzy odpowiadają, że te zwierzęta są ogólnie lubiane, a nikt nie spodziewa się ich spotkać w środku wielkiego miasta.

Pierwsza Parada Krów odbyła się w 1998 roku w Zurychu i od tamtej pory zawitała do ponad dwudziestu miast. W czerwcu 2005 kolorowe krowy zawitały do Warszawy. 60 rzeźb na trzy miesiące stanęło w centrum miasta. Jedna z krów o wdzięcznej nazwie Dorożka, namalowana przez dzieci z Domu Kultury „Dorożkarnia” zdobi do dziś budynek firmy Mlekoma.

krówka mlekoma