Masło Greeners


Składniki:
- 2 świeże żółtka
- 125 g zimnego masła irlandzkiego Greeners
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- sól
Przygotowanie
Sos holenderski przygotowujemy w kąpieli wodnej. W garnku z wrzącą wodą umieszczamy miskę. Wbijamy do niej żółtka i mieszamy. Mieszać należy bez przerwy, żółtka nie mogą się ściąć. Po troszku, małymi porcjami dodawaj masło irlandzkie Greeners. Kiedy wszystko się połączy, wlej sok z cytryny i posól do smaku. Sos idealnie komponuje się z jajkiem po benedyktyńsku.
Aby przygotować kanapkę benedyktyńską - zrób grzankę z połówki bułki, usmaż na patelni bekon, ugotuj jajko w koszulce dodając do wrzątku łyżkę octu. Przygotuj ulubione dodatki. Na talerzu ułóż grzankę, na niej kilka kawałków chrupiącego bekonu, jajko, polej całość sosem holenderskim. Posyp świeżo mielonym pieprzem, udekoruj jeśli chcesz szczypiorkiem. Możesz podać ze świeżymi lub gotowanymi warzywami, które również świetnie smakują polane sosem holenderskim. Prawdziwie królewskie śniadanie.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: