Mascarpone


Składniki:
- 500 g Mascarpone Mlekoma
- 6 żółtek
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 300 g jeżyn (możesz zastąpić truskawkami, malinami, borówkami)
- szklanka zaparzonej mocnej herbaty
Przygotowanie
Przygotuj małą tortownicę. Biszkopty krótko zamaczaj w herbacie i układaj boczną warstwę dookoła wewnętrznej ścianki tortownicy. Następnie ułóż dolną warstwę - na spód biszkopty mogą być nieco bardziej nasączone, ale tak aby się nie rozpadały.
Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę, dodawaj po trochu mascarpone i miksuj aż masy się połączą i nie będzie grudek. Wyłóż cześć masy na spód z biszkoptów. Posyp owocami. Ułóż warstwę biszkoptów, masy serowej i na wierzch wysyp resztę owoców. Odstaw na noc do lodówki. Rozepnij boki tortownicy, udekoruj torcik wstążeczką i podaruj osobie, na której Ci zależy :)
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: