Gouda


Składniki:
- 3 duże ugotowane ziemniaki
- 500 g fasolki szparagowej
- 250 g boczku najlepiej w plasterkach
- 200 ml śmietany
- 100 g startego sera Gouda Mlekoma (do ścierania najlepiej nadaje się ser Gouda w porcji 300 g lub w bloku)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, szczypta tymianku, oregano, sól
- łyżka masła lub oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
Fasolkę gotujemy tak aby była lekko chrupiąca, nierozgotowana. Boczek podsmażamy na patelni. Dno naczynia smarujemy masłem lub olejem. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dnie. Na ziemniakach układamy warstwę boczku i warstwę fasolki. Jajko, śmietanę, rozgnieciony czosnek, starty ser Gouda oraz przyprawy mieszamy razem i wylewamy na wierzch. Zapiekamy w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 30 min. Kiedy wierzch się zarumieni - zapiekanka jest gotowa :)
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: