
Składniki:
- łyżka masła Greeners Mlekoma
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży seler
- 1 duży por
- kilka ziemniaków
- sól
- 1 litr bulionu
- 1 litr mleka
- szklanka śmietanki 30%
- kostka sera Cheddar Mlekoma
Przygotowanie
Ser Cheddar ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Układamy na blasze okrągłe placuszki z sera i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku aż będą miały złoty kolor. Studzimy i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
W tym czasie obieramy i kroimy warzywa ziemniaki i seler w grubą kostkę, por w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dusimy warzywa ok. 15 min., tak aby się nie zrumieniły. Wlewamy bulion i mleko. Gotujemy 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem, dodając śmietankę dla zagęszczenia.
Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i chipsami z sera Cheddar.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: