Mascarpone


Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1 pęczek (ok. 500 g) szparagów
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek mascarpone Mlekoma
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zostaw kilka główek do dekoracji. Posiekaj drobno cebulę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż główki szparagów przez ok. 3 minuty. Następnie przełóż je do innego naczynia. Do garnka wrzucić cebulę, podsmażyć aż się zeszkli. Dodaj pozostałe szparagi i smaż ok. 3 minut. Zalej bulionem, dodaj pokrojonego ziemniaka i gotuj, aż szparagi będą miękkie. Zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeśli zostaną włókna ze szparagów, przetrzyj przez sitko. Dodaj mascarpone i ponownie zblenduj. Dopraw gałką solą i pieprzem. Podawaj z główkami szparagów.
O przepisie:
- Czas przygotowania:
- Czas przyrządzania:
- Czas na wszystko: